top of page
Search
  • Oxy4Life

Atopijski dermatitis in hiperbarična kisikova komora

Raziskave učinkov hiperbarične kisikove terapije segajo tudi v področje atopijskega dermatitisa.


Atopijski dermatitis je pogosta kronična kožna bolezen, ki se kaže z srbečimi, vnetimi in suhimi kožnimi lezijami. Atopijski dermatitis, znan tudi kot atopični dermatitis ali ekcem, je vnetna kožna bolezen, ki povzroča srbenje, rdečico in izpuščaje na koži. Bolezen se najpogosteje pojavi pri ljudeh s preobčutljivo kožo, ki imajo težave z imunskim sistemom in ne morejo ustrezno zaščititi svoje kože pred tujki in dražilci. Atopijski dermatitis se lahko pojavi kjerkoli na telesu, vključno s kožo okrog oči, ušes, nosu, ustnic, rok in nog.


Simptomi atopičnega dermatitisa se lahko razlikujejo od blagih do hujših, vključno s suho in luskasto kožo, srbečimi izpuščaji, rdečico, oteklino, mehurčki in razpokami na koži. Bolezen se običajno zdravi z zdravili, ki lajšajo srbenje in vnetje. Pomembno je tudi vzdrževati zdravo kožo z uporabo vlažilnih krem, izogibanjem dražilcem in rednim umivanjem kože.


Hiperbarična kisikova terapija je postopek, ki vključuje vdihavanje čistega kisika pod povišanim tlakom. To povečuje koncentracijo kisika v krvi, kar pozitivno vpliva na celotno telo, vključno s kožo. Raziskave so pokazale, da hiperbarična kisikova terapija lajša srbečico, pospeši celjenje kože in regeneracijo tkiv pri ljudeh s atopijskim dermatitisom.


Blaženje srbenja je pomemben vidik pri lajšanju simptomov atopijskega dermatitisa. Poleg lajšanja občutka srbečice, hiperbarična kisikova terapija prispeva tudi k celjenju kože in regeneraciji poškodovanih tkiv. S povečano koncentracijo kisika v krvi se izboljša dotok hranil in kisika v kožo, kar pomaga (tudi do 70% hitreje) pri celjenju ran in vnetij, povezanih z atopijskim dermatitisom. Tako koža dobi potrebna hranila je bolj elastična in lepšega videza.


Boljši spanec je ključnega pomena pri zdravljenju atopijskega dermatitisa, saj lahko pomanjkanje spanca poslabša simptome. Hiperbarična kisikova terapija lahko izboljša kakovost spanja in posledično zmanjša simptome atopijskega dermatitisa. Učinki hiperbarične kisikove terapije na spanje so bili študirani tudi pri drugih boleznih, kot so npr. fibromialgija, in so pokazali pozitivne rezultate.


Terapija je primerna tako za otroke in odrasle osebe.


66 views0 comments
bottom of page