top of page
Search
  • Oxy4Life

Hiperbarična kisikova terapija in demenca

Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) je alternativna terapevtska metoda, ki vključuje vdihavanje 96-odstotnega kisika pod povišanim atmosferskim tlakom v specialni komori, imenovani hiperbarična kisikova komora. Postopek se običajno uporablja za zdravljenje ran, okužb in bolezni, ki jih povzroča pomanjkanje kisika.


Vendar pa obstajajo tudi številni pozitivni vplivi te terapije na demenco in vzdrževanje možganskih funkcij.


Demenco označuje postopna izguba kognitivnih in motoričnih sposobnosti, ki so posledica poškodbe možganov. Ta bolezen prizadene približno 50 milijonov ljudi po svetu, pri čemer se ta številka povečuje.


Terapija s kisikom, je učinkovit način za obnavljanje možganskih funkcij pri bolnikih z demenco. Raziskave so pokazale, da se pri bolnikih, ki so bili izpostavljeni terapiji, poveča pretok krvi v možganih, kar izboljša kognitivne in motorične sposobnosti.


Terapija izboljšuje kognitivne in motorične sposobnosti tudi pri ljudeh, ki nimajo demence. Študije so pokazale, da se med terapijo izboljša delovanje kortikalnih področij možganov, kar izboljša pozornost, koncentracijo in spomin. Poleg tega, terapija poveča sposobnost motoričnega učenja in motorične kontrole.


Boljša predihanost pljuč je še en pozitivni vpliv hiperbarične kisikove terapije. Z izpostavljenostjo kisiku pod povišanim atmosferskim tlakom se kisik bolje absorbira v pljučih in v krvi, kar izboljša pretok kisika v tkivih. Boljša oskrba s kisikom v tkivih pa lahko izboljša delovanje organov, vključno z možgani.


Ena izmed pozitivnih učinkov kisikove terapije je tvorbo novih krvnih žil v možganih, kar lahko izboljša oskrbo s kisikom in hranili. Le-ta spodbudi tvorbo novih nevronov in sinaps, kar lahko izboljša funkcijo možganov.


Poleg zdravljenja demence in vzdrževanja možganskih funkcij ima kisikova terapija tudi številne druge pozitivne vplive na telo. Prav tako lahko pomaga pri zdravljenju športnih poškodb, opeklin in ozeblin ter pospeši okrevanje po operacijah.




31 views0 comments
bottom of page